چالش های استخراج سنگ آهن برای معدنکاران

کشمکش های بین فولادی ها و معدنی ها بر سر تعیین ضرایب قیمتی زنجیره فولاد همچنان ادامه دارد. با وجود جلساتی که با حضور رئیس وزارت صمت برگزار گردید و مقرر شد ضرایب قیمتی گندله، کنسانتره و آهن اسفنجی تغییر نکند اما معدنی ها از رویه قیمت گذاری در بخش سنگ آهن گلایه دارند.
مهرداد اکبریان رئیس انجمن سنگ آهن ایران به تشریح مشکلات پیش روی صنعت معدنی کشور پرداخت. وی در این خصوص افزود: با وجودی که ضرایب قیمتی سنگ آهن تغییری نکرده اما هزینه هایی که به دوش معدنکار است روز به روز در حال افزایش است. برای نمونه هزینه کارگر، هزینه تامین برق و سوخت، هزینه تامین و تعمیر تجهیزات از جمله مخارجی است که بر گردن معدنکار بوده و به دنبال افزایش قیمت دلار در حال افزایش است.
از طرفی واحدهای کنسانتره سازی و شرکت ذوب آهن اصفهان سنگ آهن استخراجی را 40 درصد کمتر از ارزش واقعی آن خریداری می کنند که این به ضرر معدنکار تمام خواهد شد و درآمد حاصله نه تنها جوابگوی هزینه های تمام شده معدنکار نمی شود بلکه هیچ سود و عایده ای نیز برای او به همراه نخواهد داشت. در این شرایط اگر صادرات باشد می توان تا اندازه کمی بخشی از هزینه های صورت گرفته را جبران نمود چراکه صادرات تولید و استخراج را به صرفه تر خواهد کرد اما سیاست های دولت مبنی بر جلوگیری از خام فروشی نیز راه صادرات را با دشواری های زیادی همراه ساخته و در صورت پرداخت مالیات های سنگین امکان صادرات مهیا خواهد شد که برای معدنکار صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
اکبریان در خصوص اخذ عوارض صادراتی افزود: دریافت عوارض صادراتی برای صادرات سنگ آهن فقط در سال 98 صورت گرفته در حالی که اکنون نیز اقدام به دریافت عوارض می شود. این موضوع را با دیوان عدالت اداری مطرح کردیم و آن ها با درست نبودن این کار موافق بودند اما گفتند چون سران سه قوه این موضوع را مطرح نموده اند ایرادی به آن وارد نمی شود.
در چنین شرایطی هرگونه تصمیم گیری در خصوص زنجیره فولاد به طور مستقیم بر روند فعلی تاثیرگذار خواهد بود. به گفته اکبریان براساس چشم انداز در نظر گرفته قرار است تا پایان سال تولید فولاد کشور به 30 میلیون تن افزایش یابد. برای رسیدن به این مهم باید استخراج سنگ آهن صورت گرفته و بازار فروش داشته باشد. لذا تصمیم گیری های مناسب در حوزه قیمت گذاری به طور مستقیم بر میزان استخراج و تولید گندله، کنسانتره و آهن اسفنجی تاثیر خواهد گذاشت.
سنگ آهن" width="400" height="400" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />
اکبریان در خصوص میزان صادرات سنگ آهن به کشورهای همسایه گفت: چین و عراق اصلی ترین کشورهایی هستند که سنگ آهن به آن ها وارد می شود. تا سال 92 بیش از 23 میلیون تن سنگ آهن صادر می شد اما در حال حاضر میزان صادرات به زیر 5 میلیون تن رسیده است.
اکبریان با اشاره به شفافیت بازار بورس کالا افزود: اگر شفافیت در بازار بورس به واقع رعایت شود خود این بازار می تواند با کشف قیمت واقعی به حل مشکلات پیش روی عرضه سنگ آهن و تنظیم بازار فولاد بپردازد.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران در پایان با اشاره به تصمیم جدید در خصوص ثبات در نرخ گذاری افزود: هر چند فولادی ها با ثبات ضرایب قیمت گذاری موافق اند اما معدنی ها همچنان موافق افزایش ضرایب قیمتی هستند و تصمیم گیری ها در این حوزه اگر کارشناسی شده نباشد می تواند ضربه سختی بر پیکره فولاد کشور وارد آورد.
گلایه نوردکاران از افزایش قیمت فولاد
در کنار گلایه معدنکاران، نوردکاران نیز از افزایش قیمت فولاد در بورس کالا گلایه مند هستند. در این خصوص احمد رضوی رئیس انجمن نوردکاران عنوان کرد: شمش فولادی در بورس کالا بسیار بیشتر از قیمت فوب جهانی معامله می شود و این مساله نشان دهنده وجود رانت در بورس کالاست. به گفته رضوی در حال حاضر فولادسازان حدود 25 درصد از تولیدات خود را در بورس کالا عرضه کرده و مابقی را در بازار آزاد به نوردکاران می فروشند. در نتیجه سود خود را در داخل تامین می کنند و تمایلی به صادرات ندارند.
به گفته رضوی در چنین شرایطی چند راه پیش روی نوردکار وجود دارد:
- فروش محصول خود با قیمت پایین که به ضرر است
- فروش محصول با قیمت بالا به دلیل خرید مواد اولیه گران
- نقدینگی خود را برای جبران ضرر، در گردش قرار دهد.
رضوی افزود این مساله با واحدهای نظارتی مطرح شد و هشدارهای لازم در این خصوص به فولادسازان داده شد اما در نهایت نتیجه ای در پی نداشت. وی پیشنهاد داد اگر روند بورس کالا به روال قبل برگردد و رانت فعلی آن از بین رود شاهد حل مشکلات این صنف خواهیم بود.
نظرات کاربران :