ایران ضایعات

تاثیر ابهامات سیاسی بر رکود بازار فولاد

تاثیر ابهامات سیاسی بر رکود بازار فولاد

در میان سایه ابهامات سیاسی، بازار فولاد ایران یک رکود بی سابقه را تجربه می‌کند و فعالان صنعت برای بقا تلاش می‌کنند. داده‌ های اخیر از بورس کالای ایران (IME) روند نگران‌ کننده‌ ‌ای را نشان می‌دهد:
عرضه شمش، بیش از 9 درصد در تالار بورس افزایش یافته است. اما تقاضا در مقایسه با هفته قبل 12 درصد افت کرده که نشان دهنده سردرگمی و عدم اعتماد است.

گندله، همچنان درگیر سیاست ‌گذاری‌ های شتاب ‌زده بورس است. نگاه بازار به تصمیم نهایی انجمن سنگ آهن و نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا دوخته شده است. دکتر مجید بخشنده، مدیر عامل پایا تجارت در این خصوص، بیان کرد: در حال حاضر، بازار داخلی فولاد تحت تأثیر دو عامل اصلی در حالت انتظار قرار گرفته است:

1. بی ثباتی سیاسی منطقه‌ ‌ای: فعالان اقتصادی و صنعتی جانب احتیاط را رعایت می‌کنند و تمایلی به مشارکت در معاملات پر ریسک ندارند.
2. سیاست‌ های بورس کالا: به ویژه در قیمت ‌گذاری گندله، روند شکل‌ ‌گیری قیمت واقعی را مختل می‌کند.

انتظارات اولیه مبنی بر اینکه مصوبه بورس کالا قیمت گندله و شمش را کاهش می‌دهد، با مقاومت تولیدکنندگان گندله خنثی شد. در نتیجه، قیمت‌گذاری محصول به تعویق افتاده است و اکنون احتمالاً تحت نظارت انجمن سنگ آهن قرار خواهد گرفت.
دکتر بخشنده افزود: اقتصاد تابع شرایط سیاسی است. تا زمانی که فعالان اقتصادی و صنعتی احساس امنیت نکنند، فعالیت واقعی شکل نخواهد گرفت. دولت با درک این موضوع، حدود 100 همت نقدینگی به بازار سهام تزریق کرده است تا ثبات روانی ایجاد کند. قیمت محصولات نهایی به سطح بهمن ماه سال گذشته بازگشته است، در حالی که هزینه‌ های تولید و حمل و نقل افزایش یافته است.
دلیل اصلی کاهش قیمت‌ها، کمبود تقاضا است. در صورت تغییر فضای سیاسی و افزایش خوش بینی، امکان رشد نرخ‌ها وجود دارد. با این حال، در صورت تداوم وضعیت فعلی، بازار فولاد همچنان راکد خواهد ماند.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در تاریخ 23 تیر 1404 نشان می‌دهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از 48 درصد در هفته سوم تیرماه به 36 درصد کاهش یافته است که کاهش 12 درصدی را نشان می‌دهد. بررسی ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی در زنجیره فولاد نسبت به هفته قبل 9 درصد افزایش داشته است.
در روز دوشنبه، 23 تیر، بورس کالا میزبان عرضه 268275 تن شمش بود. با تقاضای 0.6 برابر عرضه، تنها 36 درصد از پیشنهادات معامله شد. میانگین قیمت وزنی شمش در 23 تیر 29225 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که نسبت به هفته قبل 0.9 درصد کاهش داشت. معاملات رینگ فیزیکی نسبت به هفته قبل 4.5 درصد کاهش یافته است. قیمت پایه پیشنهادات شمش بین 26000 تا 30583 تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد.
با قیمت متوسط 29225 تومان به ازای هر کیلوگرم، شمش با احتساب هزینه‌ های حمل و نقل، کارمزد بورس و مالیات بر ارزش افزوده، 31500 تومان به ازای هر کیلوگرم برای کارخانه‌های نورد معامله می‌شود. این امر کف قیمت میلگرد را به 32000 تومان به ازای هر کیلوگرم می‌ رساند.

با این حال، میلگرد در بازار آزاد به دلیل خرید اعتباری در رینگ فیزیکی با قیمت 31000 تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه می‌شود. با توجه به رکود ساخت و ساز و افزایش قیمت‌ها، عملاً تقاضایی برای میلگرد وجود ندارد و بازار باید منتظر نتیجه مذاکرات باشد.
در روز دوشنبه، 23 تیر، شرکت فولاد خوزستان 50000 تن شمش عرضه کرد، اما با تقاضای تنها 23500 تن مواجه شد و تنها 10000 تن با قیمت 30583 تومان به ازای هر کیلوگرم فروخته شد.
بورس کالا در 22 تیر میزبان عرضه 71000 تن آهن اسفنجی بود و با توجه به تقاضای 2.1 برابر عرضه، 76 درصد از پیشنهادات معامله شد. میانگین قیمت وزنی هر کیلوگرم آهن اسفنجی در هفته چهارم تیرماه نسبت به هفته قبل 5.6 درصد افزایش یافت و به 15961 تومان به ازای هر کیلوگرم رسید، در حالی که در هفته سوم تیرماه 15113 تومان به ازای هر کیلوگرم بود.

به دلیل ادامه قطعی برق و همچنین وضعیت نامشخص سیاسی و اقتصادی کشور، فعالان صنعت از معاملات عقب نشینی کرده‌ اند. هیچ هیجانی در بازار فولاد وجود ندارد. همه نگاه‌ها به نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا دوخته شده است.

 

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )