کاربردها و ویژگی های طلق کریستال
یکی از رایج ترین متریال ها در صنایع ساختمانی به ویژه در بخش سقف های کاذب و همچنین صنایع یخچال سازی، طلق کریستال (GPPS) است. به این طلق ها ورق کریستال هم گفته می شود. البته با نام هاي ديگري مانند طلق ایرانی نیز شناخته می شود. با کاربردها، ویژگی ها و انواع این ورق پلیمری در ادامه مطلب آشنا شوید.
طلق کریستال چیست؟
ورق های پلیمری از تنوع بسیاری برخوردارند یکی از مهم ترین آنها ورق کریستالی است. این ورق شفاف هم از زیبایی منحصر به فردی برخوردار است و هم استحکام زیادی دارد. این عوامل، موجب محبوبیت آن در صنایع مختلف به ویژه دکوراسیون داخلی شده است. طلق کریستال، براق، منعطف و سبک نیز می باشد.
کاربردهای ورق کریستال
ویژگی های منحصر به فرد طلق ایرانی سبب شده تا برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار گیرد. همان طور که در ابتدای بحث اشاره شد در صنایع ساختمانی و دکوراسیون داخلی به وفور استفاده می شود. برخی کاربردهای دیگر طلق کریستال عبارت است از:
- تولید شلف های تزئینی
- تولید سقف های کاذب
- تولید اسباب بازی های مختلف
- بسته بندی قطعات الکترونیکی
- آسمان مجازی
- کابین حمام
- صفحات روشن
- ساخت تابلوهای تبلیغاتی
- چراغ های سقفی
- صنايع بسته بندی
البته موارد فوق، تنها برخی از کاربردهای ورق کریستال می باشد. این ورق ها در تولید ظروف یکبار مصرف نیز قابل استفاده هستند.
انواع ورق کریستال
طلق کریستال بر اساس معیار های مختلف از جمله طرح، رنگ و سایز، دسته بندی می شود. بر حسب رنگ شامل شفاف، دوغی، سبز، آبی، زرد و قرمز می باشد. در این بین طلق دوغی یا ورق دوغی شناخته تر می باشد و معمولا با همین نام در بازار خرید و فروش می شود. همچنین در ابعاد متنوعی تولید و عرضه می گردد. البته امکان برش آنها برای ابعاد دلخواه نیز وجود دارد. از نظر طرح نیز به صورت ساده و مشجر تقسیم می شوند.
نحوه تولید طلق ایرانی
برای تولید ورق کریستال از ترکیبات منحصر به فردی استفاده می شود. ترکیبات به کار برده شده در تولید ورق ها بر ویژگی های آنها اثرگذار است. یکی از مهم ترکیبات آن، شیشه می باشد. شفافیت طلق کریستال، به خاطر وجود شیشه است. البته وجود ترکیبات پلیمری، سبب انعطاف پذیری و استحکام آن می شود.
روش های مختلفي برای تولید طلق کریستال به کار می رود که عبارتند از:
- روش اکستروژن
- روش ترموفرمینگ
- روش قالب گیری تزریقی
- روش قالب گیری ضربه
متداول ترین روش، همان روش اول یعنی اکستروژن می باشد. برای انجام عملیات تولید، رزین خام، به دستگاه اکسترودر هدایت میگردد. دما تا رسیدن به دمای ذوب رزین ها افزایش مي يابد. مواد ذوب درون قالب هایی با ابعاد و ضخامت مشخص ریخته می شود. در حین این فرآیند، طلق کریستال را به صورت رنگی، براق، تک لایه، چند لایه، سطوح صاف یا بافت در آورده تا از تنوع کافی برخوردار باشد.
چرا از طلق کریستال استفاده می شود؟
طلق ایرانی علاوه بر زیبایی و ظاهر جذاب مزایای دیگری هم دارد. به همین خاطر استفاده از آن برای کاربردهای مختلف، مرسوم است. ورق مذکور را به راحتی می توان نصب کرد و تخصص خاصی برای آن نیاز نیست. این ورق ها مقاومت بالا و هم هزینه نسبتا مناسبی دارد. قابلیت شست و شو هم به عنوان یک مزیت و دلیلی برای محبوبیت برای آن محسوب می شود. همچنین از دیگر مزایای طلق کریستال باید به پخش نور مناسب اشاره نمود. سبکی، قابلیت حمل آسان، ضد ضربه بودن، تنوع در طرح و مدل نیز در این فهرست جای می گیرند. ورق کریستال در برابر رطوبت مقاومت کافی داشته و در برابر حرارت و صوت هم عایق می باشد و این ویژگی ها سبب می شود که بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. ورق کریستال قابل بازیافت می باشد و امکان بازگشت آن به چرخه تولید وجود دارد. به همین خاطر ضایعات آن مانند بسیاری از پلیمرها ارزشمند است. قیمت ضایعات کریستال را بر اساس معیارهای مختلف تعیین می کنند.
نظرات کاربران :