گرید های مختلف پلی اتیلن ترفتالات (پت)

مقدمه
پلی اتیلن ترفتالات که به اختصار با نام پت (PET) شناخته می شود، نوعی پلیمر ترموپلاستیک است و در گروه پلی استر ها جای دارد. از آنجایی که رزین های پلی استر خواص مکانیکی، حرارتی و شیمیایی مطلوبی دارند، پلی اتیلن ترفتالات هم این خواص را دارد. این مطلب به معرفی گرید های این پلیمر و همچنین ویژگی های آن پرداخته است.
پت و ویژگی های آن
پلی اتیلن ترفتالات یا همان پت که برای تولید بطریهای آب، نوشابه، روغن و همین طور پارچه و کتان استفاده می شود از سختی و مقاومت خوبی در برابر ضربه برخوردار است. همچنین شفاف و منعطف بوده و گزینه مناسبی برای بسته بندی های مختلف می باشد. پلی اتیلن ترفتالات در برابر حرارت و اشعه یو وی هم مقاوم است. از این رو در بسته بندی محصولاتی که باید رنگ، طعم و بوی آنها حفظ شود به کار می رود.
پت را می توان به اشکال مختلف مانند پارچه، الیاف، ورق بسته بندی و ... تبدیل کرد. از دیگر ویژگی های این پلیمر می توان به بدون رنگ و نیمه کریستالی بودن آن اشاره کرد. بسته به نوع فرآیند تولید به شکل سخت یا نیمه سخت می باشد. پلی اتیلن ترفتالات در برابر حلال ها، الکل، و رطوبت رطوبت، الکل و حلال های شیمیایی نیز مقاوم است.
گرید های مختلف پت
پت دارای گرید های مختلفی است. گریدهای موجود در بازار به شکل تقویت نشده، تقویت شده با الیاف شیشه، گرید مقاوم در برابر شعله و… هستند. افزودن مواد پر کننده متعدد مانند الیاف شیشه، کربن نانو تیوب و… استحکام و پرداخت نهایی سطح را افزایش می دهند. علاوه بر هموپلیمر پت، کوپلیمر آن هم وجود دارد که با اصلاح هموپلیمر ها به دست می آیند. پلی اتیلن ترفتالات گلایکول نمونه ای از هموپلیمر پت است.
همچنین پت ها به دو گروه کلی گرید بطری و نساجی هم تقسیم می شوند.
یکی از پر کاربرد ترین گریدهای پت، گرید بطری است که در تولید بطری های نوشیدنی استفاده می شود. گرید نساجی نیز به منظور تولید فیبرهای نساجی، تار و پود، رشته های چند تاره به کار می رود و جایگزینی مناسب برای نخ های پنبه ای و پلی استر می باشد.
آلیاژ پت با سایر پلیمرها
پت می تواند با پلیمر های مختلف ترکیب و آلیاژ پلیمری تشکیل دهد تا پلیمر هایی با عملکرد و ویژگی های بهتر تولید شود. برخی از پلیمرهایی که با پت آلیاژ می شوند عبارتند از: پلی اتیلن، پلی استایرن، پلی پروپیلن، پلی کربنات، پلی استایرن و ABS.
همچنین پت با ترموست هایی مانند اپوکسی، رزین پلی استر، رزین فنولیک و … هم آلیاژ می شود و در صنایع مختلف از جمله هوافضا، خودروسازی و قطعات الکترونیکی به کار می رود.
قیمت ضایعات پت در سال ۱۴۰۳
در سایت ایران ضایعات می توان هم به صورت روزانه و هم در مقیاس ماهانه به قیمت ضایعات پت دسترسی داشت. ضایعات پت در این سایت به چهار گروه شامل ضایعات پت زنده درجه یک، پت زنده درجه دو، پت پرسی درجه یک و پت پرسی درجه دو تقسیم می شود. طبیعی است که ضایعات پت پرسی در مقایسه با نوع زنده ارزش مادی بالاتری دارند.
بر اساس نمودار های قیمتی سایت، میانگین قیمت ضایعات پت زنده درجه یک در فروردین ماه سال ۱۴۰۳، حدود هجده هزار و پانصد تا بیست و شش هزار تومان بوده و این بازه قیمتی برای پت زنده درجه دو بین هجده هزار تا بیست و یک هزار تومان ثبت شده است.
در فروردین ماه ۱۴۰۳، قیمت ضایعات پت پرسی درجه یک هم بین بیست و چهار هزار تا بیست و شش هزار و هفتصد و پنجاه تومان نشان داده می شود. همچنین ضایعات پت پرسی درجه دو هم بین بیست و یک تا بیست و پنج هزار و پانصد تومان قیمت خورد.
نظرات کاربران :