سیم نایلونی (سیم دولا) چیست؟

سیم نایلونی یا سیم دولا یکی از انواع پرکاربرد سیم و کابل است. این نوع سیمها از دو رشته افشان تشکیل شده که روی هر یک از آنها پوششی به عنوان عایق قرار گرفته است و سپس این دو سیم به یکدیگر متصل شده اند. این نوع سیم که با نام سیم بند تخت نیز شناخته میشود مقاومت و انعطاف پذیری و رسانایی الکتریکی بالایی دارد. انواع سیم نایلونی بر اساس جنس روکش و جنس هادی طبقه بندی می شوند. که در ادامه این مقاله به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
مشخصات سیم نایلونی
این محصول در رنگها و ضخامتهای گوناگونی ساخته میشود. و هر چه ضخامت آن کمتر باشد انعطاف پذیری بیشتری پیدا میکند.
ضخامت و سایز سیم نایلونی
سیم دولا با ضخامتهای 1×2 ، 1.5×2 ، 2.5×2 ، 4×2 ، 0.5×2 و 0.75×2 تولید و در بازار عرضه میشود. طول این سیم بر اساس نیاز مشتری قابل عرضه است. این محصول در کلافهای 100 متری تولید و بسته بندی شده و در اندازه دلخواه قابل برش میباشند.
رنگهای سیم دولا
رنگهایی از سیم دولا که در بازار لوازم الکتریکی عرضه میشوند عبارتند از:
- سفید
- رنگی
- سیم نایلونی شفاف
سیم نایلونی سفید پرکاربردترین رنگ این نوع سیم میباشد و تولید آن نسبت به سیمهای رنگی و شفاف گسترده تر بوده و رواج بیشتری دارد .
ویژگیهای سیم نایلونی
اگر بخواهیم ویژگیهای مثبت و منفی سیم دولایه را در کفه ترازو قرار داده و بسنجیم، میبینیم که ویژگیهای مثبت آن بسیار سنگین تر از ویژگیهای منفی است.
- سیم دولا از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است که این انعطاف به خاطر جنس هادی و جنس روکش آنها میباشد.
- پوشش نایلونی قرار گرفته روی این سیمهای دولا، به شکل عایق عمل میکند و سبب کاهش خطر برق گرفتگی و ایجاد ایمنی بیشتر میگردد.
- ضخامت و سایزهای متنوع سیم نایلونی قدرت انتخاب مصرف کنندگان را بالاتر میبرد.
- این نوع سیم از سایر سیمهای برق ضعیف تر است و برای دستگاههایی با بار الکتریکی بالا استفاده از آن توصیه نمیگردد . چرا که مقاومت گرمایی این سیمها پایین بوده و موجب آتش گرفتن و سوختن آنها میشود.
- سیم دولا نایلونی نسبت به سیمهای معمولی طول عمری بالاتر دارند. طول عمر این نوع سیم 2 تا 3 برابر سیمهای معمولی است.
- سیم دولا وزن سبکی دارد و قابلیت حمل آن به مکان مورد نظر برای سیم کشی آسان میباشد.
- مقاومت در برابر رطوبت و سایش از دیگر ویژگیهای سیم دولایه می باشد.
با این ویژگیها، سیم نایلونی گزینهای عالی برای مصارف صنعتی و تجاری محسوب میشود.
انواع سیم و کابل نایلونی
انواع سیم نایلونی بر اساس جنس روکش و جنس هادی در دسته بندیهای متفاوتی قرار میگیرند. و این تنوع در ساختار آنها باعث میشود که گزینهای مناسب برای مصارف گوناگون با ویژگیهای متفاوت باشند.
انواع سیم دولا بر اساس جنس هادی
سیم های دولا بر اساس نوع جنس هادی به دو دسته تقسیم میشود:
- سیم با هادی آلومینیومی
- سیم با هادی مسی
سیمهای نایلونی با هادی مسی و آلومینیومی هرکدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند. سیمهای با هادی مسی به دلیل رسانایی بالا، انتقال جریان الکتریکی را با کارایی بیشتر و تلفات کمتر انجام میدهند، بنابراین برای کاربردهای حساس و دقیق مانند سیستمهای الکترونیکی و مخابراتی مناسبترند. در مقابل، سیمهای نایلونی با هادی آلومینیومی به دلیل هزینه پایینتر و وزن سبکتر، برای کاربردهایی که نیاز به کاهش وزن دارند یا هزینه برای تولید اهمیت دارد، انتخاب مناسبی هستند. هرچند آلومینیوم نسبت به مس رسانایی کمتری دارد، اما به دلیل ویژگیهای مکانیکی مناسب، مقاومت در برابر خوردگی و هزینه کمتر، در بسیاری از صنایع مانند صنعت برق و انتقال انرژی کاربرد دارد. همچنین، روکش نایلونی در هر دو نوع سیم بهعنوان عایق مقاوم در برابر رطوبت، حرارت و سایش عمل میکند و از آسیبدیدگی هادیها جلوگیری مینماید.
به طور کلی نوع مسی این کالا، رسانایی بیشتری نسبت به نوع آلومینیومی آن دارد و کیفیت آن بهتر است؛ به همین خاطر استفاده از این نوع سیم کاربرد بیشتری دارد.
انواع سیم دولا بر اساس جنس روکش
نوع دیگری از طبقه بندی سیمهای دولا طبقه بندی بر اساس جنس روکش آنها است که بر این اساس در سه دسته قرار میگیرند:
- سیم نایلونی با پوشش پلی اتیلن
- سیم نایلونی با پوشش پی وی سی (pvc)
- سیم نایلونی با پوشش کاغذی روغنی
پوششهای پلی اتیلن (PE)، پی وی سی (PVC) و کاغذی روغنی برای سیمهای نایلونی هر کدام ویژگیهای خاصی دارند. پلی اتیلن به دلیل انعطافپذیری بالا، مقاومت خوب در برابر رطوبت و قیمت مناسب، یک انتخاب رایج است، اما مقاومت کمتری در برابر حرارت و مواد شیمیایی نسبت به PVC دارد. پی وی سی، با مقاومت بالاتر در برابر حرارت، مواد شیمیایی و سایش، گزینه بادوامتری است اما انعطافپذیری کمتری دارد و ممکن است در شرایط خاص زیستمحیطی نگرانیهایی ایجاد کند. پوشش کاغذی روغنی، بیشتر در کاربردهای خاص با نیاز به عایق الکتریکی و مقاومت در برابر روغن استفاده میشود، اما مقاومت کمتری در برابر رطوبت و سایش نسبت به PE و PVC دارد و عموماً برای کاربردهای سبکتر مناسب است. در نتیجه، انتخاب پوشش مناسب بستگی به الزامات کاربردی خاص، از جمله شرایط محیطی، دما و میزان مقاومت مورد نیاز دارد.
کاربردهای سیم نایلونی
سیم دولا، ویژگیهای خاصی دارد که آن را برای استفاده در کاربردهای مختلف مناسب میکند. این سیمها به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی مناسب، در صنایع و مصارف متنوعی کاربرد دارند. در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای سیم نایلونی به صورت دقیق و جزئی می پردازیم.
صنعت الکترونیک
بیشترین کاربرد سیم نایلونی در صنعت برق و الکترونیک است. سیم کشی برق ساختمان و کلید و پریزهای داخل و خارج از ساختمان به وسیله سیمهای دولا صورت میگیرد. همچنین از این نوع سیم ها برای سیم کشی چراغهای برق در خیابانها و اماکن عمومی به کار میرود. سیمهای سیار برق برای استفاده در مصارف خانگی و تجاری از نوع سیم دولایه هستند. به دلیل وجود لایه پوشش، عایق بودن و در نتیجه ایمنی بالاتر، این نوع سیمها گزینه مناسبی برای سیم کشی روکار میباشند.
صنعت خودرو سازی
در صنعت خودروسازی، سیمهای نایلونی به عنوان عایق برای سیمهای الکتریکی و کابلی که در خودروها استفاده میشوند، کاربرد دارند. نایلون مقاومت خوبی در برابر حرارت، رطوبت و مواد شیمیایی دارد که باعث افزایش عمر سیمها میشود. این محصول همچنین در سیستمهای انتقال نیرو مانند کلاچها، ترمزها، و مکانیزمهای مختلف خودرو کاربرد دارند.
صنعت لوازم خانگی
سیم نایلونی به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی مانند مقاومت بالا در برابر سایش، مقاومت در مقابل رطوبت و انعطافپذیری بالا، کاربرد گستردهای در صنعت لوازم خانگی دارد. این سیمها بهطور عمده در ساخت کابلها و سیمهای عایق برای دستگاههایی نظیر چرخ گوشت، آبمیوه گیری و ... استفاده میشوند. سیمهای نایلونی با افزایش دوام و عملکرد بهینه لوازم خانگی، موجب کاهش خرابی و افزایش عمر مفید دستگاهها میشوند.
در این مقاله به معرفی سیم نایلونی پرداختیم و انواع و کاربردهای سیم نایلونی را از نظر گذراندیم. این نوع سیم با نامهای سیم دولا، سیم سفید دولا افشان، سیم بند تخت و سیم دولایه نیز در بازار لوازم الکتریکی شناخته میشود. ساختار سیم رشته ای دو تایی به صورت دو گروه رشته سیم از جنس مس یا آلومینیوم بوده و روی هر کدام از این رشتهها پوششی نایلونی کشیده شده و سپس به یکدیگر متصل گردیده اند. این محصول به سبب ویژگیهایی که دارا میباشد، امروزه به عنوان پر مصرف ترین نوع سیم شناخته میشود.
نظرات کاربران :