ایران ضایعات

بررسی مشکلات سامانه تخصیص تایر

بررسی مشکلات سامانه تخصیص تایر

سامانه تخصیص تایر که به منظور بهبود و ساماندهی فرآیند توزیع لاستیک راه اندازی شده است، به سبب محدودیت هایی که دارد طیف جدیدی از مشکلات را به وجود آورده است. در همین راستا کارگروه تخصصی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، جلسه ای را به صورت ویدئو کنفرانس برگزار و به بررسی این مشکلات پرداختند. نمایندگان انجمن صنایع لاستیک، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، اتاق اصناف ایران و کمیسیون صنعت اتاق ایران، سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کل کشور از شرکت کنندگان در این ویدئو کنفرانس بودند.

محسن عامری، مدیر دبیرخانه شورای گفت‌وگو ضمن اشاره به محدودیت ها و مشکلات سامانه مذکور بیان کرد: این سامانه هم تولید کنندگان و هم فرشندگان تایر را دچار مشکل ساخته و هزینه های جانبی از جمله انبارداری و سرمایه در گردش را بر آنهاتحمیل نموده است. با توجه به اینکه ارز مورد نیاز صنعت لاستیک توسط سامانه نیما تامین می گردد و قیمت گذاری آن هم توسط همین ساماته انجام می شود، اختلاف قیمتی لاستیک در بازار آزاد و کارخانه به حداقل رسیده؛ بنابراین دلیلی برای استفاده از سامانه تخصیص تایر وجود ندارد.

همچنین تقی گنجی به عنوان رئیس هیئت ‌مدیره انجمن صنفی کارفرمایی زنجیره ارزش لاستیک کشور به دپوی یک میلیون حلقه لاستیک در انبار کارخانه‌ ها و یک ‌میلیون حلقه در انبار نمایندگان فروش اشاره کرد و گفت قرار بود این سامانه تنها برای لاستیک های سواری آن هم با هدف ثبت آماری انجام گردد و هیچ اجباری برای حواله خرید از سامانه نباشد. حتی بخشنامه ای با همین مضمون برای تولید کنندگان ارسال شد. این در حالیست که هم اکنون لاستیک ماشین آلات سنگین هم با چنین مشکلی رو به رو هستند. فقط سایز 12-24 را می توان تا 50 درصد خارج از این سامانه به فروش رساند. در صورتی که تقاضای ما برای سایر لاستیک ها نیز همین است.

در ادامه امامی رئیس گروه لاستیک به عنوان معاونت بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این خصوص اظهار داشت سامانه تخصیص تایر توانسته از قاچاق لاستیک جلوگیری کند. در مورد خودرو های سواری، تنها ثبت در سامانه صورت می گیرد و صدور حواله از این طریق حذف شده است. در رابطه با لاستیک خودروهای سنگین در صورتی که بعد از یک ماه رصد شرایط بازار، مشکلی ایجاد نگردد، صدور حواله توسط سامانه حدف خواهد شد.

داوود سعادتی نژاد رئیس اتحادیه فروشندگان تایر نیز عمده محدودیت ها را مربوط به نوع ۳۱۵ بیانکرد. چرا که فقط سی درصد از آن در کشور تولید می شود و هفتاد درصد باقی مانده را می بایست از طریق واردات تأمین کرد. بحث واردات هم به تعامل بانک مرکزی و وزارت صنعت و معدن و تجارت نیاز دارد.

نمایندگان سازمان راهداری نیز مطرح کردند که لاستیک های سنگین ارز دولتی دریافت نمی کنند. متاسفانه شاهد فروش این لاستیک ها در بازار آزاد توسط برخی افراد هستیمو همین امر منجر به افزایش فشار تقاضا شده است. بنابراین باید کمیته ای برای ارزیابی و رصد فروش در نظر گرفته شود.

نهایتاً بنا شد این محدودیت ها با همکاری وزارت صمت مرتفع گردد.

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )