ایران ضایعات

صادرات مقاطع فولادی یا شمش فولادی؟

صادرات مقاطع فولادی یا شمش فولادی؟

یکی دو هفته اخیر شاهد کاهش التهاب حاکم بر زنجیره فولاد هستیم. گویا تصمیمات گرفته شده توسط وزارت صمت تاثیرگذاربوده و قیمت ها روندی نزولی به خود گرفته است. شرایط لازم برای افزایش تولید صنایع پایین دستی مهیا شده و مشکلات پیش روی واحدهای تولیدی برای تامین مواد اولیه تا اندازه ای برطرف شده است. حال تفکر صادرات در بین برخی صنایع تولیدی مقاطع فولادی جانی تازه گرفته اما برخی دیگر از واحدهای تولیدی توجه به نیاز داخل و مدیریت تولید داخلی را مهم تر از ارز آوری دانسته و معتقدند در شرایط فعلی صادرات می تواند به التهاب بازار فولاد دامن زده و تشدید دوباره آن را سبب شود.

صادرات مقاطع فولادی بهترین گزینه است

برخی تولیدکنندگان میلگرد می گویند صادرات مقاطع فولادی در شرایط فعلی بهترین گزینه محسوب می شود چراکه هنوز بسیاری از تولیدکنندگان ترس از تامین مواد اولیه به خصوص شمش فولادی را دارند و مخالف صادرات شمش فولادی هستند. به گفته واحدهای تولیدی میلگرد، در بورس کالا این محصول با کاهش تقاضا همراه بوده و در نتیجه امیدی به افزایش قیمت این محصول در هفته جاری نمی توان داشت. بنابراین تولیدکنندگان نیز از عرضه محصولات خود در بازار آزاد و بورس کالا عقب نشینی می کنند. در این شرایط صادرات این مقاطع می تواند علاوه بر ارزآوری برای کشور، از رکود حاکم بر واحدهای تولید میلگرد بکاهد.

از طرفی دیگر قیمت شمش مورد نیاز واحدهای تولیدی افزایش چند برابری داشته و قیمت آن نزدیک به قیمت شمش تحویلی در کشتی و معادل فوب خلیج فارس شده است. لذا صنایع پایین دستی مجبورند به قیمت بالا شمش فولادی را تهیه نمایند. همچنین برخی فولادسازان با تولید گریدهای مختلف، شمش با گرید متوسط را به صنایع تولیدی فروخته و شمش با گرید بالاتر را صادر می کنند. این در حالی است که به طور مثال میلگرد تولیدی در کنار هزینه بالای تولید، تقاضای کمی داشته و رشد قیمت مجددی را در این زمینه شاهد نباشیم.

یکی از مزیت هایی که صادرات مقاطع فولادی را ارجح تر می کند این است که در صادرات مقاطع فولادی با مشکل تحریم بیمه ای و تحریم در حمل و نقل روبه رو نیستیم و این می تواند بستر صادراتی مناسبی را برای ارزآوری کشور فراهم نماید.

بنابراین به نظر می رسد به جای صادرات شمش فولادی اگر مقاطع فولادی تولیدی صادر شوند جریان حاکم در بازار با جهشی درخور توجه رشد خواهد کرد.

البته این شرایط زمانی بهبود پیدا می کند که بین گرید شمش صادراتی و شمش مورد استفاده صنایع پایین دستی تفاوتی وجود نداشته باشد و کیفیت مقاطع فولادی نیز به اندازه شمش های صادراتی باشد.

برخی از فولادسازان به دلیل سودآوری بیشتر، بستر بازار صادرات را مناسب دیده و از عرضه شمش فولادی در بورس کالا خودداری می کردند و یا ترجیح می دادند این ماده تولیدی را در بازار آزاد و با قیمتی بالاتر به فروش برسانند. لذا علاوه بر افزایش قیمت شمش فولادی، مشکل کمبود عرضه نیز به چالش های صنایع پایین دستی افزوده می شود.

به گفته مدیرعامل شرکت فولاد روهینا جنوب، یکی از مهمترین مسائلی که به طور مستقیم بر کیفیت محصولات تولیدی تاثیرگذار است، ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در ساخت مقاطع فولادی است. هرچه خطوط تولید مورد استفاده به روز تر بوده و به فناوری های روز دنیا مجهز باشند، محصول نهایی تولیدشده از کیفیت بهتری برخوردار خواهد بود. بنابراین سرمایه گذاری در این زمنینه برای آشنایی بیشتر واحدهای فولادسازی به دانش روز دنیا و طرح ریزی برای ساخت تجهیزات و قطعات مختلف آن در ایران می توان علاوه بر پیشرفت حوزه فولاد و تولید محصولات با کیفیت، زمینه اشتغالزایی را نیز فراهم ساخت.

 

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )