ایران ضایعات

بررسی چالش ها و موانع تولید در صنعت فولاد

بررسی چالش ها و موانع تولید در صنعت فولاد

در یک ماه اخیر در بازار مقاطع فولادی با وضع قوانین جدید شاهد روند کاهشی قیمت ها هستیم. این روند کاهشی تقریبا در تمامی محصولات فولادی در حال وقوع است. اما نکته ای که همچنان لاینحل جلوه می کند بحث میان واحدهای تولیدی و صنایع مصرفی در تامین مواد اولیه مورد نیاز است. این بحث در تامین مواد اولیه فولادی مختلف به خصوص ورق فولادی و تولید لوله و پروفیل مشهودتر است.

در اینجا به بررسی برخی عوامل تاثیرگذار که زمینه ساز ایجاد این چالش شده اند بررسی می کنیم:

  • سامانه بهین یاب

از چند سال قبل وزارت صمت برای ساماندهی بازار فولاد و شناسایی خریداران واقعی سامانه بهین یاب را طراحی کرده و به بهره برداری رساند. در این سامانه خریداران با درج مشخصات و مقدار ماده اولیه مورد نیاز خود شناسایی شده و می توانند از بورس کالا اقدام به خرید مقاطع مورد نیاز خود کنند.

اما این سامانه در چند سال اخیر کارکرد مفید خود را از دست داده و عده ای با ثبت شرکت صوری در سامانه بهین یاب به خریداری محصولات از بورس کالا پرداخته و با فروش آن در بازار سود قابل توجهی را به جیب می زنند.

در همین راستا جعفر سرقینی به محض آغاز فعالیت خود، رفع این مشکلات را امری مهم تلقی کرده و افزود: در خصوص نحوه عرضه ورق فولادی با صحبت هایی که با اتحادیه لوله و پروفیل شد، آمادگی لازم برای کنترل بازار ورق فولادی اعلام شد و در این خصوص با جمع آوری اطلاعات و مصاحبه با فعالان عرصه لوله و پروفیل، جویای نقطه نظرات آن ها شده تا با طراحی سیستمی مفید گره از کار این بخش گشوده شود.

  • مشکل تامین مواد اولیه

فعالان عرصه فولاد به خصوص تولیدکنندگان لوله و پروفیل هنوز درگیر تامین مواد اولیه مورد نیاز خود هستند. این در حالی است که تولیدکنندگان ورق فولادی محصول تولیدی خود را از طریق بورس کالا به فروش می رسانند. اما این مواد به دست خریدار واقعی نرسیده و توسط دلالان در بازار آزاد خرید و فروش می شود. در همین خصوص کرمانشاهی دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی اذعان داشت: برای راه حل اندیشی پیرامون این موضوع نشستی با حضور نماینده فولاد مبارکه و نماینده سازمان مصرف کنندگان و تولیدکنندگان صورت گرفت. کمیته شکل گرفته باید با ارزیابی مجدد واحدهای تولید فولاد و اتخاذ راه های مناسب، مواد اولیه را برحسب مقدار مورد نیاز در اختیار هر واحد قرار دهد. بدین گونه علاوه بر شناسایی واحدهای تولیدی لوله و پروفیل در کشور، خریداران اصلی ورق فولادی نیز شناسایی می شود.

برخی از واحدهای تولیدی به دلیل عدم تامین به موقع مواد اولیه تعطیل شده اند. این مساله علاوه بر ضربه زدن به کارگران فعال در آن واحد، زمینه رشد کشور و افزایش تولید محصولات را از تولید کننده سلب می کند. در برخی مواقع تولیدکننده مجبور است برای سرپا ماندن واحد تولیدی خود، اقدام به تولید محصولات بی کیفیت کند و در شرایط بدتر مجبور به فروش مواد اولیه خریداری از بورس کالا خواهد شود.

  • قیمت گذاری

قیمت گذاری در حوزه فولاد به عنوان مشکل همیشه روی میز مطرح می شود. در یک ماه گذشته با تدابیر اندیشیده شده از سوی مسئولین متولی امر، از رشد قیمت مقاطع فولادی کاسته شده است اما این میزان کافی نبوده و همچنان باید برای ادامه روند کاهشی قیمت تلاش شود.

  • سهمیه واحدهای تولیدی در بورس کالا

به گفته ملک ثابت نائب رئیس سندیکای لوله و پروفیل، سهمیه مواد اولیه واحدهای تولیدکننده لوله و پروفیل از بورس کالا به 10 درصد هم نمی رسد. در نتیجه در دراز مدت اگر واحدی تواند ورق فولادی مورد نیاز خود را تهیه نماید مجبور به تعدیل نیرو شده و در ادامه باید شاهد تعطیلی آن باشیم.

 

موارد ذکر شده را می توان از مهمترین دغدغه های تولیدکنندگان حوزه فولاد برشمرد. تقریبا 90 درصد این موارد در اثر عدم مدیریت صحیح شکل گرفته و در صورتی که برنامه ریزی مدونی برای کل زنجیره فولاد شود، راه حل این مسائل نیز ارائه شده و سنگ های سر راه تولید برطرف خواهد شد.

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )