ایران ضایعات

سه عامل تاثیرگذار بر رشد قیمت محصولات پلیمری

سه عامل تاثیرگذار بر رشد قیمت محصولات پلیمری

در چند هفته اخیر شاهد شیب افزایشی قیمت محصولات پلیمری در بورس کالا بوده ایم.

 

رشد قیمت محصولات پلیمری در بازار ایران متاثر از سه عامل زیر است:

  • افزایش قیمت پایه محصولات در بورس کالا
  • افزایش تقاضای واقعی جهت خرید محصولات پلیمری
  • کاهش میزان عرضه محصولات پلیمری

 

رشد قیمت پایه محصولات پلیمری در بورس کالا از طریق رشد ارز نیمایی و قیمت فوب خلیج فارس تعیین خواهد شد.

ارز نیمایی در این دو هفته، روند افزایشی به خود گرفته و با توجه به نمودار زیر اختلاف آن با ارز بازار آزاد کاهش پیدا کرده است.

نرخ ارز

همچنین براساس نرخ اعلامی از سوی دفتر توسعه صنایع پتروشیمی، قیمت جهانی محصولات پلیمری نیز با روند ملایمی در حال رشد است. لذا قیمت پایه محصولات پلیمری در بورس کالای ایران افزایش یافته است.

از طرفی با بازگشایی بسیاری از مراکز حجم تقاضا برای محصولات پلیمری با شیب ملایمی افزایشی بوده و در حال برگشت به روزهای قبل از کرونا هستیم. با بررسی معاملات انجام گرفته در بورس کالا می توان این مساله را دریافت.

حجم معاملات

در حالت کلی و براساس قانون عرضه و تقاضا انتظار می رود با افزایش میزان تقاضای واقعی، رشد قیمت را داشته باشیم. اما در حال حاضر به دلیل افزایش قیمت ها خرید هیجانی افزایش یافته است و میزان تقاضا افزایش می یابد.

اما با وجود افزایش تقاضا، حجم معاملات تغییرات چندانی نداشته است و این مساله خود گویای وجود تقاضای کاذب در بازار است.

از طرفی افزایش قیمت مواد اولیه منجر به افزایش قیمت نهایی محصولات می شود. این مساله برای بسیاری از تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد و حاشیه سود آن ها را کمتر خواهد کرد. لذا تولید کنندگان میزان عرضه محصولات خود را کاهش خواهند داد.

همانطور که انتظار می رود و در نمودار مشهود است عرضه با روند کاهشی روبه رو می باشد.

اما نکته ای که مطرح می شود این است که روند افزایش قیمت محصولات پلیمری می تواند در میان مدت روند رو به رشد میزان تقاضا را تحت تاثیر قرار دهد. به عبارت دیگر ممکن است روند افزایشی تقاضا ثابت شده و حجم معاملات به کمتر از زمان قبل کرونا برسد.

برطبق نظر تحلیلگران بازارهای آسیایی در بخش محصولات پتروشیمی تا رسیدن به پایداری کافی راه طولانی در پیش خواهند داشت. این در حالی است که بازار چین تنها کشوری است که در منطقه آسیا توانسته با رشد مناسب به روزهای قبل از کرونا باز گردد. شاخص تولید و خرید چین در ماه May (می) در 49.4 بوده و در ماه آوریل به 50 رسیده است.

در این میان کشور ایران نیز توانسته با سرعت کمی دوباره بازار را در دست گرفته و فعالیت خود را از سر گیرد. اما وجود برخی موانع از قبیل افزایش قیمت ها و وجود تقاضای کاذب می تواند از سرعت رشد بازار بکاهد.

 

 

 

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )