ایران ضایعات

چالش های پیش روی صنعت آلومینیوم

چالش های پیش روی صنعت آلومینیوم

صنعت آلومینیوم در ایران و جهان یکی از صنایع پرکاربردی است که همواره با چالش های فراوانی روبه بوده است. ایران به دلیل قرار گرفتن در یک موقعیت استراتژیک و با دارا بودن منابع غنی همواره یکی از گزینه های تحریم برای کشورهای آمریکایی تلقی می شده است. از طرفی ذخایر آلومینیوم موجود در ایران و فراهم بودن انرژی های مورد نیاز برای فراوری این فلز از مزیت های رقابتی ایران نسبت به کشورهای دیگر محسوب می شود. به همین خاطر است که دولت آمریکا لیست بلندبالایی از تحریم های حوزه آلومینیوم و آلیاژهای آن را برای ایران فراهم نموده است.

با این حال ایران هنوز نتوانسته با تمام قدرت از ظرفیت های استراتژیک این حوزه بهره مند گردد. در این خصوص در نشستی فعالان این عرصه به بررسی چالش های پیش روی این صنعت پرداختند.

  • کمبود تولید و عرضه مواد اولیه تولید آلومینیوم

آلومینا و سنگ بوکسیت از مهمترین مواد اولیه صنایع تولید شمش آلومینیم محسوب می شود. در حال حاضر تنها یک شرکت در ایران به تولید آلومینا در ایران می پردازد. در نتیجه بسیاری از تولیدکنندگان شمش آلومینیوم باید مواد اولیه مصرفی خود را با هزینه های بالا تهیه نمایند. همچنین با توجه به نیاز کشور به منابع تولید آلومینیوم لازم است تا جلوی خام فروشی آلومینا و سنگ معدن بوکسیت گرفته شود تا با کامل شدن چرخه تولید و صادرات محصولات نهایی به ایجاد ارزش افزوده کمک ویژه نماییم.

تولید

  • ظرفیت خالی تولید آلومینیوم

ظرفیت تولید شرکت های آلومینیوم سازی در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایین است. تحریم های کنونی آسیب جدی به بدنه تولید آلومینیوم در ایران وارد کرده به طوری که بسیاری از کشورهای واردکننده حاضر به امضای قرارداد با شرکت های ایرانی نیستند و ایران باید با واسطه قرار دادن کشوری ثالث، آلومینیوم تولیدی خود را معامله نماید. در حالیکه ایران با داشتن منابع انرژی ظرفیت پوشش دهی کامل این حوزه را دارا می باشد. هم اکنون 53 درصد تولید آلومینیوم جهان توسط  کشور چین انجام می شود.

  • عرضه نامتوازن آلومینیوم

همانطور که می دانید شرکت های ایرالکو، المهدی، هرمزال، جاجرم و سالکو از مهمترین و برترین تولیدکنندگان شمش آلومینیوم در کشور محسوب می شوند. آلومینیوم تولیدی برای تبدیل به محصول نهایی به صورت سهمیه ای در اختیار صنایع پایین دستی قرار می گیرد. اما براساس گزارشات حاصله سهمیه آلومینیوم صنعت خودروسازی به نسبت سهمیه صنایع دیگر بالاتر بوده که این موضوع تولید صنایع مرتبط را با مشکل کمبود مواد اولیه روبه رو ساخته است. این مهم لزوم بازنگری و تصمیم گیری دوباره در حوزه سهمیه بندی آلومینیوم تولیدی در ایران را دو چندان می کند.

  • اعمال سیاست گذاری های غلط در داخل

در سیاست گذاری هایی که در این حوزه اتخاذ می شود تنها نفع بالادستی ها یا پایین دستی ها در نظر گرفته می شود و تصمیمی به نفع کل زنجیره آلومینیوم اتخاذ نمی شود. این مساله نشاندهنده ضعف سیستم مدیریتی است که یکپارچگی مورد نیاز هر بازاری را از بین می برد. در واقع به جای آنکه افرادی صاحب نام و آشنا به این حوزه بر کرسی تصمیم گیری نشسته و تصمیم گیری کنند، میز مدیریت در اختیار افرادی است که صرفا در پی کسب منفعت خود هستند و این سیاست غلطی است که عواقب آن گریبان گیر کشور و صنایع تولیدی خواهد شد.

  • کمبود سرمایه مورد نیاز

از دیگر چالش هایی که این صنعت با آن دست و پنجه نرم می کند، کمبود سرمایه جهت توسعه کارخانه ها و افزایش تولیدات است. با شرایط اقتصادی فعلی و نوسانات بازار دلار و تحریم های صورت گرفته، کارخانه ها با ضعف تولید روبه رو هستند. لذا برخی گمان می کنند با خام فروشی می توانند سودجویی کنند در حالیکه این موضوع جز ضربه زدن به شرکت های تولیدی پایین دستی هیچ عایده ای به دنبال نخواهد داشت. در چنین شرایطی بورسی شدن برخی از شرکت ها می تواند با تامین سرمایه مورد نیاز برای آن ها، از تعطیلی این واحدها در شرایط کنونی جلوگیری کند.

 

تولید آلومینیوم بسیار انرژی بر است و هم اکنون بهترین فرصتی که مزیت رقابتی در ایران محسوب می شود وجود منابع ارزان قیمتی است که یکی از ستون های تولید آلومینیوم محسوب می شود. براساس گزارش ایمیدرو در سه ماهه ابتدایی سال میزان تولید شمش آلومینیوم با رشد 46.3 درصدی نسبت به سه ماهه اول سال گذشته به 95 هزار تن رسید. لذا به نظر می رسد بیشترین پیچیدگی ها و گره ها به جای خارج از داخل کشور اعمال می شود و اگر در رفع هر چه بهتر موانع پیش روی صنعت آلومینیوم گام برداریم با رشدی بی سابقه و تولید محصولات علاوه بر تامین نیاز داخل می توانیم با افزایش صادرات به عنوان کشوری پیشرو در صنعت آلومینیوم شناخته شویم.

نظرات کاربران :

در حال پردازش ...
صرف نظر از پاسخ دهی (ارسال پاسخ برای نظر )